Aktualita

Farmářská kuřata

Farmářská kuřata masného typu pochází z malé rodinné farmy Nová Ves Choceň.
Zde jsou farmářská kuřata chována na rozdíl od konvenčních chovů jinak. 
Produkce farmářského kuřete totiž podléhá podstatně přísnějším kritériím než běžná produkce kuřat masného typu.
Kuřata jsou chována dle zásad ekologického zemědělství tak, aby zde pro ně byly zajištěny co nejpřirozenější životní podmínky.
Hned první rozdíl v chovu na této farmě je zásadní. Kuřata zde dostávají jinou potravu! 
Krmné směsi si tady nachávají připravovat na objednávku z převážně vlastní produkce obilovin.
Aby se vyhnuli chemicky vyráběným vitamínům, přidávájí do krmivy vybrané byliny, které potřebné vitamíny obsahují 
v přírodní formě. Farma se mimo jiné věnuje i výrobě sýrů z mléka vlastní produkce. Při této výrobě je druhotným
produktem syrovátka, která je zařazena do pitného režimu kuřat. Tím je zabezpečen přísun ostatních vitamínů, hořčíku, zinku,
fosforu, sodíku, vápníku a draslíku. Druhým hlavním rozdílem v chovu kuřat na této farmě je velkorysost prostoru,
který mají kuřta k dispozici. I vnitřní, ale i vnější prostory, mezi kterými mohou kuřata svobodně volit umižňují dostatek tolik  
potřebného pohybu pro zdravý růst. Mít možnost popelit se, vyválet se v pískové jámě, nebo si v travním porostu vyhrábnout
nějakou žížalu…. A o to přesně jde. Kuře je pták hrabavý, tak ať se činí. Na všechno je místa dost.
Tady se denní koloběh kuřecího vnímaní dne a noci nepřirozeně neovlivňuje umělým osvětlením jako je tomu v konvenčních  
chovech, kde je potřeba dosáhnout jateční hmotnosti za 32 dní. Kuřata zde plnohodnotně prožijí svůj život, který trvá dvakrát  
déle, totiž 65 až 80 dní. Pak je v nedalekých jaktách ve Vysokém Mýtě porazí a tím se přirozený koloběh života uzavře.