Farmářská kuřata masného typu pochází z malé rodinné farmy Nová Ves Choceň. |
Zde jsou farmářská kuřata chována na rozdíl od konvenčních chovů jinak. |
Produkce farmářského kuřete totiž podléhá podstatně přísnějším kritériím než běžná produkce kuřat masného typu. |
Kuřata jsou chována dle zásad ekologického zemědělství tak, aby zde pro ně byly zajištěny co nejpřirozenější životní podmínky. |
Hned první rozdíl v chovu na této farmě je zásadní. Kuřata zde dostávají jinou potravu! |
Krmné směsi si tady nachávají připravovat na objednávku z převážně vlastní produkce obilovin. |
Aby se vyhnuli chemicky vyráběným vitamínům, přidávájí do krmivy vybrané byliny, které potřebné vitamíny obsahují |
v přírodní formě. Farma se mimo jiné věnuje i výrobě sýrů z mléka vlastní produkce. Při této výrobě je druhotným |
produktem syrovátka, která je zařazena do pitného režimu kuřat. Tím je zabezpečen přísun ostatních vitamínů, hořčíku, zinku, |
fosforu, sodíku, vápníku a draslíku. Druhým hlavním rozdílem v chovu kuřat na této farmě je velkorysost prostoru, |
který mají kuřta k dispozici. I vnitřní, ale i vnější prostory, mezi kterými mohou kuřata svobodně volit umižňují dostatek tolik |
potřebného pohybu pro zdravý růst. Mít možnost popelit se, vyválet se v pískové jámě, nebo si v travním porostu vyhrábnout |
nějakou žížalu…. A o to přesně jde. Kuře je pták hrabavý, tak ať se činí. Na všechno je místa dost. |
Tady se denní koloběh kuřecího vnímaní dne a noci nepřirozeně neovlivňuje umělým osvětlením jako je tomu v konvenčních |
chovech, kde je potřeba dosáhnout jateční hmotnosti za 32 dní. Kuřata zde plnohodnotně prožijí svůj život, který trvá dvakrát |
déle, totiž 65 až 80 dní. Pak je v nedalekých jaktách ve Vysokém Mýtě porazí a tím se přirozený koloběh života uzavře. |